Uspešan kraj treće velikogradištanske gitarijade

Veliko Gradište, gradić koji se nalazi na samo dva kilometara od Srebrnog jezera i dvadesetak kilometara od Golubca i ulaska u Đerdapsku klisuru. Gradić koji svojim izgledom i lokacijom mami sve veći broj dobronamernih i radoznalih turista, gradić koji je po treći put uspešno održao gitarijadu, u organizaciji “Udruženje Velikogradištanska gitarijada“, čiji je cilj da promoviše rock’n’ roll muziku i mlade bendove iz regiona. Gradištanci su i ove godine iskoristili pogodnost svog lokaliteta, kao i u zadnje dve godine, ove godine su za mesto održavanja izabrali samu obalu Dunava i gradski park koji krasi spomenik virtuoza na violini Vlastimira Pavlovića – Carevca.

Ovogodišnja gitarijada je bila zakazana za prvi vikend avgusta tj. od 03.08. do 04.08.  i sastojala se od takmičarskog i revijalnog dela. Prvog dana gitarijade kao takmičarski bendovi učestvovali su Loud, Plutonija, Poriv, WildHeart, Amnezija, Keni nije mrtav, Retorika i Đepeto, a u revijalnom delu Samostalni referenti, Pero Defformero i Planet Karavan. Moji favoriti prvog dana bili su momci iz benda Loud – vraški dobar stoner/ blues/metal, ostali bendovi pokazali su ogroman potencijal i mogućnost daljeg napredovanja u svojoj karijeri (Retorika, Keni nije mrtav i Poriv). Bendovi poput Amnezija i Plutonija spadaju u višu klasu i mislim da im nije bilo mesto međ takmičarima.

Drugog dana takmičenja, za takmičarski deo prijavili su se Crossroad, Fet Red, Madresi, Mokri Jazz, Ivan ili Igor, Acidfather, Two Fingers i Grimm, a u revijalnom delu učestvovali su Revoltni Peron, Texas Flood i Divert. Žestoka i nemilosrdna borba između Crossroad, Madressi, Grimm, Two Fingers i Acidfather, nepravedno bi bilo da izostavim bend Fet Red, međutim njihov zvuk i nastup priliči ozbiljnijim klubovima i odskače od underground scene.

Konačni plasman treće Velikogradištanske gitarijade glasio je ovako, na prvom mestu Crossroad i nagradni ček od 30.000 dinara, drugo mesto pripalo je Loud-u i nagradni ček od 20.000 dinara, treći mesto momcima iz Republike Srpske, Grimm sa nagradnim čekom od 10.000 dinara i prvi ispod crte Amnezija. Ukusi su različiti pa ne bih komentariosao konačni  ishod gitarijade, ali slično bi bio i moj izbor sa malim odstupanjima. Kao najbolji gitarista izabran je gitarista benda Đepeto.

Organizacija gitarijade dobra, sa tedencijom da svaka naredna bude još bolja i bolja, sa malim osvrtom ka poboljšanju kvaliteta zvuka ili pronalaženjem tonca kao što su imali u revijalnom delu prve večeri i drugog dana takmičenja. Publika korektna i mnogobrojna sa dobrim poznavanjem repertoara pojedinih bendova.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *