Đavo im je prodao dušu – Hadži Prodane Duše intervju

Većina njih proda dušu đavolu, ali oni su njemu oteli istu. Mladi, perspektivni, naučili da sviraju davne 2009., prašili širom Srbije, marljivo i vredno učili kako bi pozavršavali velike škole, ali album još nisu izdali, a državu? Naporno rade, a neki bi i da se žene. Čast mi je i zadovoljstvo da razgovaram sa još jednim pobednicima i to 50. jubilarne Zaječarske gitarijade, Hadži Prodane Duše!

hadzi8

LC: Da li smo prodali dušu đavolu ili…?
Milan: Naravno, kako bismo inače pobedili na gitarijadi u Zaječaru.

LC: Pobednici ste 50. Zaječarske gitarijade. Gde su benefiti od pobede?
Vojkan: Sem lične satisfakcije, svirali smo prosle godine turneju po Srbiji pod okriljem Gitarijade, izašli smo iz anonimnosti, bar se nadamo…  delili smo binu prošle godine u Zaječaru sa bendom The Cult, a ono što je nama najbitnije, snimili smo album koji ćemo uskoro predstaviti slušaocima.

LC: Svirali ste 2016. na Koncertu godine, što vam je to trebalo u životu?
Vojkan: Nama je to bilo jedno posebno iskustvo jer smo svirali to veče sa ljudima koji su nama lično uzori i kojima smo se divili još od kada smo bili klinci.

 

LC: Verovatno vas svi pitaju kada će album, a kada će novi singl?
Milan: Za singl ne znamo precizno, ali album će, nadamo se, vrlo uskoro, verovatno u naredna dva meseca pošto je sveže izašao iz postprodukcije, tako da je ostalo još samo da se završe formalnosti oko izdavanja.

 LC: Pokušavam da provalim na koji bend me podsećate, ali vaša originalnost mi ne da. Tinejdžerske dane proveli slušajući muziku i kvrcnulo vam je u glavama da formirate bend?
Milan: Pa može se reći i tako. Vojkan, Vladimir i ja smo drugari još iz srednje škole, tako da kada smo došli da studiramo u Beograd rešili smo da oformimo bend, i evo nas ovde gde jesmo…

LC: Karakteristike vaših pesama su vrcavost, melodični tekstovi i poruke koje provlačite. Crpite inspiraciju iz čega i zadužen za liriku je ko?
Milan: Muziku prave Vladimir i Vojkan a za tekst sam zadužen ja.. Manufaktura, svako radi ono u čemu je dobar… Sada, inspiraciju je vrlo teško objasniti, ne postoji tačna formula iz čega se crpi inspiracija, ona jednostavno dodje sama po sebi…

LC: Slabo vas ima po Vojvodini, naročito u Novom Sadu. Da li smo toliko strašni?
Vojkan: Taman posla, rado sviramo u Novom Sadu, kada god nas pozovu. Možda je problem do vas… Šalu na stranu, svirali smo u Novom Sadu 3, 4 puta i svaki put nam je bilo sjajno. Planirali smo i neku promociju nakon što izadje album.

LC: Pošto ste okrenuti više spotovima, da li imate nekog ko vam sve to smišlja ili sami sednete pa kako ideje naviru i tako nastaju skice?
Vojkan: Ideje za spotove kao i celokupan scenario smišljamo sami, u čemu Milan prednjači, dok je za režiju zadužen Vladimir Kurcubic Joja.  Pošto smo zalutali i završili kojekakve škole i fakultete nevezane za umetnost, niko nas ne zove da glumimo ni u jednom filmu, pa smo morali sami da smišljamo svoje mini filmove.

LC: Šta se planira za 2018. godinu?
Vojkan: Kao što smo rekli u narednih par meseci je plan da konačno izadje album, pa ćemo zatim pristupiti promovisanju istog, ranije navedenog, već pomenutog. A za mart nam je plan da počnemo snimanje novog spota.
Milan: Ženim se.

LC: Kako ocenjujete scenu u Srbiji i da li je pogubna ova hiperprodukcija na rad mladih bendova i koliko na vas utiču ove silne društvene mreže i da li je to bitno u radu?
Milan: Ženim se čoveče, a ti nikakav komentar? Šalim se… Scena definitivno postoji, s tim što su u medijima zastupljene više druge vrste muzike, turbo folk i slične stvari koje se više svode da industriju nego na umetnost. To je zapravo mašinerija za pravljenje novca, pa samim tim i više novca se ulaže, pa tu dolazi do pojave hiperprodukcije. Da bi rok muzičari bili konkurentni moraju snimati pesme u što boljim studijima, jer nažalost, ne može se zaustaviti na nivou – imam dobru ideju, snimiću pesmu bilo gde i publika će je automatski prepoznati kao kvalitetnu. A što se tiče društvenih mreža, one su jednostavno postale deo svakodnevnice, pa je s toga reklama na društvenim mrežama jednako bitna kao i plakat.


Hvala puno na razgovoru i odvojenom vremenu!
p.s. Milane, kome je još do ženidbe?!?

Slike korišćene sa HPD FB naloga uz saglasnost istih.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *