Pozitivan koncert 6. – Makedonski Ki i Zeke novosadisti

 U Shamrock baru, uz pomoć organizacije Udruženja Prevent i finansijsku pomoć gradske uprave, 01.12.2017. godine održan je, šesti po redu, Pozitivan koncert. Koncert koji se održava u sklopu akcije obeležavanje Svetskog dana borbe protiv AIDS-a, ove godine ugostili su bendove Ki iz Kumanova (Makedonija) i Neprijatelj Prelazi Zeku, iz Novog Sada.
 Svirka je počela oko 22:30 kada prvi na binu izlaze Ki, kako sam napomenuo, Makedosnki bend koji postoji nekih dve godine, pobednici ovogodišnje Zaječarske gitarijade i bend koji je pokupio velike simpatije publike na Demo festu u Banjaluci. Bend koji ima veliki potencijal da na ex-Yu sceni napravi veliki pomak u alternativnoj sceni. Svirali su autorske pesme ali, na našu žalost, nismo došli do set liste. Kada sledeći put budemo prisustvovali njihovom koncertu ispravićemo grešku. Momci sviraju neku vrstu electro rocka, gde se osećaju uplivi velikih muzičkih imena (David Bowie, Pink Floyd, Peter Gabriel…). Svirka je bila na zavidnom i profesionalnom nivou, ali mala zamerka na svirku je slabija interakcija sa publikom, ali opet mislim da je iz opravdanih razloga pošto Ki po prvi put sviraju u NS-u, a i publika nije dovoljno upoznata sa njihovim autorskim materijalom. Na bini su proveli nekih 45 minuta, što je bilo dovoljno za prvi put.

 Sledeći na binu koji izlaze su dobro poznati Zekani. Kako smo saznali od drugara Paje i Crvenog skoro su se vratili sa ex-Yu turneje (Hrvatska i Slovenija). Koncert otvaraju sa dobro poznatom pesmom SUD, zatim nastavljaju sa LICEM ĐAVOLA, nadovezuju se sa OVDE ROĐENI… Sjajna svirka, i energija koju Zeke odsijavaju na svojim koncertima. Drugi put za kraće vreme prisustvujem njihovim svirkama i mogu reći da sam svaki put otišao zadovoljan kući.

Pre večerašnjeg koncerta popričali smo sa Pajom i Crvenim o njihovim dogodovštinama po Hrvatskoj i Sloveniji i Aleksandrom Kraljevskim iz benda Ki. Video intervjui će uskoro izaći na našoj youtube stranici Liman Youtube Crew.
https://www.youtube.com/channel/UCQQr_w5KhnUeyaS_XU84ndQ

Za kraj, par reči o publici. Shamrock bar je bio pun ko šibica, publika uglavnom starija bez klinčadije sem par izuzetaka (moja ćerka). Na zavidnom nivou i puna pozitivne energije. Hvala još jednom Ki i Zekama što su napravili dobru atmosferu u kojoj smo svi zajedno uživali.

Goran Stepančev

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.